Domácí kváskový chléb

Domácí kváskový chléb

Na neděli 13. 5. jsme si naplánovali pečení domácího kváskového pšenično-žitného chleba. Večer předtím jsme si kvásek pořádně moukou a vodou přikrmili a nachystali jsme tak rozkvas. Do něj jsme na další den ráno přidali mouku, vodu, kmín a sůl.

Těsto jsme po pořádném prohnětení nechali odpočinout a po pár hodinách se nám z něj udělal krásný bochánek. Ten jsme rozdělili na dva menší a nechali jsme je v ošatkách odpočinout. Ošatky jsme vybrali jednu okrouhlou a druhou oválnou, obě jsme předem pořádně vysypali škrobem. Mezitím, co bochníky odpočívaly, jsme rozpálili troubu spolu s plechem. Bochníky jsme vyklopili na plech, jemně nařezali a dali rychle do trouby. Na další plech jsme nalili horkou vodu, která nám udělala záparu a chlebíčky jsme nechali péct. Už jsme jen přes dvířka sledovali jak pěkně rostou. Po dopečení jsme je nechali na mřížce pořádně vychladnout a o večeři jsme měli postaráno. Nic se nevyrovná vůni a chuti čerstvě upečeného chleba.

Změňte velikost písma
Změňte barvu pozadí