Světový den porozumění autismu

Světový den porozumění autismu

2. duben je stanovaen Světovým dnem porozumění autismu. Tento den má především zdůraznit skutečnost, že je třeba zkvalitňovat život lidí s autismem, aby mohli vést smysluplný a důstojný život. Znamením pro tento den je modrá barva, která je barvou komunikace a sebevyjádření, což jsou oblasti, v nichž mají lidé s autismem největší obtíže. V našich službách v Praze, Brně a Litomyšli si tento den tradičně připomínáme a společně ho opět oslavíme ve znamení modré barvy.

První Světový den porozumění autismu byl poté stanoven na 2. duben roku 2008.

Cílem Světového dne porozumění autismu je mimo jiné zdůraznit potřebu pomoci, která povede ke zlepšení kvality života osob s autismem, aby mohly vést plnohodnotný a smysluplný život jakožto nedílná součást společnosti. Do osvěty se zapojují nejen organizace pomáhající lidem na spektru a jejich rodinám, ale také zdravotnická zařízení, školy, školky, veřejné instituce, různé spolky apod.

Světový den porozumění autismu (World Autism Awareness Day) je jedním ze sedmi oficiálních mezinárodních dnů, které se organizace Spojených národů rozhodla věnovat tématům spojeným se zdravím. Jeho ustanovení předcházela dlouhodobá iniciativa OSN vedoucí ke zlepšení lidských práv. Součástí této iniciativy byla také Úmluva o právech osob se zdravotním postižením, která byla přijata v roce 2006. Jejím účelem je podporovat, chránit a zajistit plnohodnotné a rovnocenné užívání všech lidských práv a základních svobod pro všechny osoby se zdravotním postižením a respektovat jejich přirozenou důstojnost.